La Calafat, au fost instalate vestitele baterii de artilerie, care au tras,în timpul Războiului pentru Independența asupra cetății Vidinului, aparținând atunci Imperiului Otoman.
La Poiana Mare-localitate aflată în apropierea Calafatului a fost în timpul războiului de la 1877-1878, Cartierul General al Armatei Române,condusă de domnitorul Caro al II lea.. Exclamația domnitorului "Asta-i muzica ce-mi place!"-atunci când tunurile Calafatului trag și când un obuz inamic explodează, nu departe de locul în care se afla, poate fi considerat un moment de cotitură în istoria națională.
" Asta-i muzica ce-mi place!"-este acum sloganul taberei-legând practic printr-un pod spiritual două evenimente majore ale urbei, situate la o distanță de 135 de ani.
Aflată la cea de-a 15-a ediție, cea mai pestigioasă tabără de gen din România se detașează prin anvergura manifestării, desfășurarea de forțe, prezența a peste 160 de artiști, prin numărul și valoarea activităților (lansări de carte și CD, dezbateri, spectacole), prin numărul spectatorilor și artiștilor străini prezenți, emisiuni radio și TV. Practic, participă toți artiștii consacrați ai genului din România, Bulgaria, Serbia, tineri artiști, poeți, critici, jurnaliști, organizatori de evenimente, la o întâlnire a breslei bazată pe prietenie și respect.
Timp de 9 zile, pe malul Dunării, artiștii prezenți ,au creeat o stare de spirit, o stare de grație, o lumină desupra Dunării...prin care se aud chitările...până la Vidin...
Frumusețea ospitalității, bucuria dăruirii către semeni, prietenia cultivată... din sămânța...,îngrijită și crescută mai bine de 15 ani, poartă numele artistului Dan Vană- Cavalerul magic al Folkului Românesc, organizatorul acestui mare eveniment.
Bucuria participării la acest festin inegalabil al folkului și poeziei de la malul Dunării, o vom împărtăși cu voi toți cei care ne citesc blogul și ne urmăresc activitățile.
La Dunare se reunesc
În spirit pur,și simplu....românesc,
Cântând...că......"Asta-i muzica ce-mi place"
Într-una din zile am fost invitați la masă la Conacul lui Mircea Dinescu ,la Cetate, unde am socializat și am fost răsfățați cu tot felul de preparate culinare de casă.
O atmosferă prietenească, relaxantă, la malul Dunării, cu oameni adevarati...
În curtea poetului Mircea Dinescu, am descoperit o reprezentare a lui ICARUS....omul cu aripi de ceară care a încercat să se înalțe spre soare și totodată cel care ne-a dat numele trupei....Poate că ...nimic nu e întâmplător...
Dan Vană... artistul care ridică folkul-din sămânță, privește "la tablou și
nu la ramă" și nu dă înapoi când este vorba de tabără chiar dacă uneori, luptă cu "proștii și nebunii"
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu