luni, 18 februarie 2013

Flămânzi 2013


   Am poposit la Flămânzi, un loc istoric de unde a pornit Răscoala Țăranilor din 1907, un loc în care pericolul lipsei de pământ, a lipsei de muncă i-a determinat pe oameni să se răzvrătească... în primavara anului 1907.
   Extinsă cu repeziciune, Răscoala a cuprins Moldova trecând după 12 martie 1907 în Muntenia și Oltenia.
   Reprimarea a fost dură și sângeroasă, recurgându-se chiar la salve de tun!
   Durerea înaintașilor noștri cât și dorința lor de a avea pământ a fost evidențiată de poetul George Coșbuc, în poezia ,,Noi vrem pământ"

   "....Voi ce-aveți îngropat aici?
   Voi grâu? Dar noi strămoși și tați
   Noi mame și surori și frați!
   În lanțuri venetici!
   Pământul nostru-i scump și sfânt
   Că el ni-e leagăn și mormânt;
   Cu sânge cald l-am apărat
   Și câte ape l-au udat
   Sunt numai lacrimi ce-am vărsat
   Noi vrem pământ!

   N-avem puteri și chip de-acum
   Să mai trăim cerșind mereu ,
   Că prea ne schingiuiesc cum vreu
   Stăpâni luați din drum!
   Să nu dea Dumnezeu cel sfânt
   Să vrem noi sânge -nu pământ!
   Când nu v-om mai putea răbda,
   Când foamea ne v-a răscula,
   Hristoși să fiți, nu veți scăpa
   Nici în mormânt! "


    Manifestarea culturală "Șezătorile iernii", ne-a oferit prilejul de a cunoaște aceste locuri cu o încărcătură istorică deosebită, de a socializa cu "flămânzenii", cu cadrele didactice de la Colegiul Tehnic, cu liceenii și în special cu o parte din elita culturală a județului; poeți și scriitori membri ai Uniunii Scriitorilor.


    Manifestarea a fost inedită, cu multă poezie, cu muzica noastră, cu etalarea măiestriei condeiului și cu apariția surprinzătoare...a Domnitorului Ștefan cel Mare- redată frumos printr-un monolog din "Apus de Soare" de un fost profesor de limba română al liceului.
    Am adus și noi un omagiu Domnitorului, cu piesa "Jurământ la Putna", pe versurile marelui poet Adrian Păunescu și muzica lui Gil Ionița, care a fost foarte apreciată, la fel ca și celelalte piese pe care le-am cântat împreună cu publicul prezent.


      Am avut bucuria să-i cunoaștem pe "flămânzeni"la ei acasă, să descoperim în ei urmașii străbunilor răzvrătiți, iubitori de țară, de pământ dar și de tradiții, cultură și artă.
      La această manifestare am salutat și prezența unui mare artist plastic, domnul Cornel Dumitriu. O parte din creația sa o puteți urmări ,  Aici:
      Ca semn de apreciere pentru munca noastră, pentru susținerea culturii botoșănene prin mijloacele noastre am primit și un premiu  - Catalogul oficial al Județului Botoșani editat de Consiliul Județean Botoșani și oferit de Centrul Județean pentru Conservarea și  Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani...Ne simțim -onorați!



Niciun comentariu: