vineri, 30 august 2013

Lansare de carte- Clara Mărgineanu- Fălticeni


     Cartea "Povești, semnificații, armonii" a poetei-jurnalist- Clara Mărgineanu, este pentru cititori...un mănunchi prețios de informație în legătură cu fapte și întămplări ale unor personalități culturale demne de luat în seamă. Deși scrisă cu "colțul inimii" cartea ne dezvăluie o personalitate puternică, un om vertical și demn, o fire sensibilă și echilibrată.


    Întâlnirea poetei cu domnul Mihai Sora a fost o experiență ce merita a fi transmisă nouă, publicului cititor; "Întotdeauna și peste tot am încercat să-mi fac treaba bine",
"Pentru a recunoaște în cineva o virtute, aceasta trebuie să se afle deja în tine",
"Lui celui care m-a dezamăgit mare bucurie nu putea să-i facă. Sigur că nu s-a simțit bine dupa ce a făcut ce a făcut; Nu vorbesc de reacția imediată care te doare.Vorbesc despre ceea ce se întâmplă pe urmă, o încercare de înțelegere,"
"Înainte nu era acest decalaj valoric, care azi te năucește, te lovește în moalele capului, între un om fin și un bădăran"
"Am trăit toata viața uităndu-mă înainte"
"Să te înconjuri de oameni frumoși; adică tocmai de acei oameni care te țin în viață, pe care îi iubești și care îți întorc această iubire"
"Sunt mulțumit de darurile primite-de la Dumnezeu, firește. Dacă aș avea posibilitatea să-mi aleg unul anume dintr-o tolbă mare, ar fi acela de a putea îmblânzi dezbinările dintre oameni de ai aduce pe același făgaș; pe cel bun. Știu că cer cam mult...dar știu că și voința, aduce putința..."
    Pe Ileana Mălăncioiu-am cunoscut-o din paginile cărții  Clarei și ne-a fascinat impetuosul ei nonconformism și poezia ei "ca un exercițiu de supraviețuire".Poeta, greu încercată de regimul comunist, îndeamnă la "depășirea prejudecăților menite să facă din poeții generațiilor noastre niște soldăței de plumb care pot fi aliniați și puși față în față, ca să se joace te miri cine cu ei de -a războiul "-pildă demnă de luat în seamă în toate domeniile artei...
     Pe Vladimir Zamfirescu adus în atenție de Clara Mărgineanu, l-am asimilat ca pe un creator al unor universuri ancestrale, ca pe un maestru al picturii contemporane.
"Dumnezeu nu se poate picta. Eu nu fac altceva decât să-l arăt așa cum este în mine".
Vladimir Zamfirescu- un om pentru care calitatea creației are un loc bine definit în conștiința sa- "umorul uneori salvează,dar nu te face să supraviețuiești, să evoluiezi într-o conștiință publică, în cultura unei țări. Nu e suficient ...umorul..."
     Aurora Cornu- un scriitor, un destin, un bun crestin,
     Petru Popescu- un român în adevăratul sens al cuvântului,o personalitate care a pledat pentru reabilitarea imaginii negative creeată despre România.
     Eusebiu Ștefănescu- actorul care epatează la un înalt nivel profesional, omul care se simte bine" când în sală sunt oameni simpli, cu care intră mult mai bine în rezonanță", o personalitate convinsă că "doar prin poezie se poate conecta la Cosmos" ,un model de perseverență și dăruire.
    Ioana Crăciunescu-răscolitor de frumos prezentată în câteva rânduri de Clara Mărgineanu, actrița -poet  ne învăluie cu un sentiment copleșitor legat de "utopia vieții",de condiția intelectualului român: "intelectualii trebuiesc ocrotiți ca arborii seculari " ; de îndatorirea față de țară: "Revin mereu în țară cu sentimentul unui războinic obligat de propria conștiință să fie erou sau iscoadă...", și de incomensurabila împlinire a omului "un pom sădit, o grădină , o pădure, o casă..."
     Ioan Cărmăzan- regizor, scriitor, românul pentru care există două Românii; "cea care se vede și cea care nu se vede", omul care pariază pe România care nu se vede și care este o forță foarte puternică, o elită de oameni de valoare; o personalitate care investește în tineri, un adevărat căutător de comori pentru viitorul culturii românești, dar și un respectuos purtător al înțelepciunii moștenite de la părinți: "Tatăl și mama mea sunt cu mine; unul pe umărul stâng, celalalt pe umărul drept. Prelungirea...sunt copiii  mei..."
     Ioan Cărmăzan-cineastul care privește lumea prin ochii valorilor și ajută ca rădăcinile pământului românesc,  să poată rodi.
     Aurelian Titu Dumitrescu-poet, eseist, jurnalist, maestru, "învelit cu aura protectoare" a unor oameni importanți, el însuși omul care te îndeamnă să înveți să privești în profunzime, să fii bun, blând și tolerant, să înveți să te sacrifici din iubire, să înveți de la oameni mai tineri, prețuiește creația;" este un poet de viziune, care exprimă lumea la valoarea ei ideală" și pentru care" cuvântul de onoare este singura lui avere".
     Adrian Majuru-istoric, antropolog,sociolog. Este istoricul care ne prezintă realitățile contemporane aducând mereu în atenție mărturiile trecutului, este antropologul care preconizează o evoluție spre reducerea populației de români și expansiunea populației de romi în viitor, este sociologul care crede în forța noii generații care s-a născut în 1990-1991-"ca un organism viu care începe să se revolte și care v-a avea în curând un cuvânt de spus...", este omul care nu suportă minciuna și mai ales când ești lovit pe nedrept, sau când se face o nedreptate" și care își ia puterea din lucrurile noi care pătrund în universul său.
     Bogdan O. Popescu - poetul-medic, poetul ce vindecă fizic și spiritual printr-o manieră cu totul aparte, profesionistul care arde în focul mistuitor al cunoașterii, care cercetează pentru a ajuta, este visătorul ce "explorează lumea cu instrumentele sublime ale expresiei"și dăruiește alinare prin vers.
     Florin Safer- un poet, un destin care s-a contopit cu literatura, considerând-o" cea mai nobilă formă de înfrumusețare a spiritului, alături de muzică și arte vizuale", un suflet ce tresaltă la deschiderea unei cărți și pentru care cartea este un element esențial ce dă sens vieții .
     Despre poetul Sorin Poclitaru am mai scris și încă ar mai fi multe de spus; este un om pe care îl descoperi pas cu pas, mereu imprevizibil, cu umor, cu dăruire pentru poezia sa și pentru muzica sufletului-muzica folk. Este un patriot, un camarad și un sentimental...;este omul care a ales să fie activ,să se implice,să rupă prejudecăți în legătură cu folkul, să se bucure de cântecul inimii și de rezultatele muncii lui.
     Liubița Raichici- poeta cu un al treilea popor...sârbo-român, cu un popor format exclusiv din cetățeni de onoare, unde se ajunge pur subiectiv, pe criterii de dragoste, de prietenie, un popor ales pentru care și-ar da și viața, este omul pentru care"sacrificiul reprezintă normalitatea unei vieți iar munca este un privilegiu și o plăcere",,,
     Sorin Teodoriu- omul dedicat unei misiuni nobile, omul care pune"Pariu pe prietenie" și care reușeste să reunească artiști în centrul vechi al capitalei, este sufletul care are un surplus de dragoste față de artă, în general și o dăruiește prietenilor...
     Dan Vană- este artistul care acționează într-un spirit prietenesc și reușeste să realizeze cea mai importantă mișcare de perpetuare a muzicii folk din țară, printr-o alternanță între prietenie, creație, muzică, poezie. Această relație simbiotică a artei este rețeta oferită de artistul Dan Vană, la Tabara de folk Calafat. Dan Vana este omul care a marcat existența multor tineri artiști, este poetul în pieptul căruia bate încă o inima de copil, este organizatorul care are ca premiză -calitatea...,calitatea ține oamenii aproape de el...și sunt, din fericire...foarte mulți...Muzica lui...este muzica sufletului însetat de dreptate și adevăr.
     Ovidiu Scridon- un poet sensibil, un cantautor ce pătrunde în perimetrul incomensurabil al artei cu pas usor, liniștit, echilibrat.
     Radu Pietreanu- este actorul, cantautorul și poetul ce se strecoară în țesutul social îi simte pulsațiile și trăirile. În opera sa creează un parteneriat cu pământul strămoșesc, luptă pentru el printr-un protest față de starea națiunii și în special a oamenilor indiferenți față de ea:"schimbarea soartei unei națiuni începe cu schimbarea fiecăruia dintre cetățenii ei "
     Walter Ghicolescu- este artistul șarmant ce cântă cu sufletul deschis, este omul care se hrănește cu energia publicului sau căruia îi pune în palmă cu drag toată creația sa, este practic o delimitare între gândirea concretă și cea idealistă, este un perfecționist.
     Ovidiu Mihăilescu-folkistul cu "România răstignită în inima sa", artistul care se bucură cu publicul său" de fericirea de a fi om și de a fi viu", omul pentru care opțiunea de a fi "Tânăr și liber"este primordială, poetul ale cărui versuri le sorbi cu însetare.
     Cristian Buică-celebrul cantautor pentru care chitara și poezia se împletesc miraculos cu vocea sa puternică,cu sufletul său în permanență hrănit de dorința de a aduce binele în casele românilor, cu curajul său de a pune punctul pe "I"atunci când e nevoie. În mod surprinzător forța transmisă de Cristi Buică este în antiteză cu omul sufletist și cu bun simț care se regăsește în spatele ei. Creația sa este una aparte,iar drumul parcurs este unul drept,care păstrează respectul oamenilor.
     Artista Maria Gheorghiu- marchează intrarea într-un univers controlat, un spațiu în care găsești pace, muzică, melancolie...Cu o sensibilitate aparte, d-na Maria Gheorghiu, își poartă spectatorii într-o ascensiune fulminantă a simțurilor generată de vocea sa impecabilă...
     Mircea Rusu- este românul pentru care patriotismul este  "clipa de noroc...când Dumnezeu îți pune mâna în cap și afli cine ești, de unde vii și încotro te duci", este artistul ce vibrează alături de publicul său,  este cel care aduce românismul în sufletul poporului într-o relație autentică cu Dumnezeu.
     Ducu Bertzi- ne oferă o lucrare constituită în toate articulațiile care capătă o consistență rară odată cu trecerea timpului. Este corespondentul unui spirit poetic, delicat, care înnobilează cu creația sa folkul românesc, este ...o floare de colț...în peisajul artistic contemporan.
     Nicu Alifantis-  artistul" fir de nisip cernut cu grijă și lăsat pe plaja pustie printre scoici și alge, pentru a fi găsit..."cu un spirit de conservare deosebit, un patriot" mai ales dacă îl dor rănile țării și îi dorește vindecarea",un cantautor ce indică un nivel record de compoziții și albume, un actor original și demn al teatrului care este viața...
     Mulțumim Clara Mărgineanu pentru oportunitatea oferită de a cunoaște personalitățile prezentate în carte și de a-i percepe fiecăruia un model de viață demn de urmat.
     Da," Povești, semnificații, armonii" -este o carte ce dă" aripi" ,dă pilde de viață, dă idealuri...


Niciun comentariu: